Máslové houstičky

Došel nám kváskový chléb a než nám vykyne těsto na další, bude to trvat celou věčnost. Do obchodu se nám nechce. Tak si upečeme houstičky! Na housky máme oblíbený recept - Křupavé houstičky. Ale dneska si pro změnu upečeme máslové. Jsou pěkně vláčné, hodí se na snídani s marmeládou, ale i na slano na večeři a navíc jsou tak roztomilé. :-)



Ingredience na 10 houstiček

200 ml vlažné vody
20 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru
420 g hladké mouky
60 g rozpuštěného másla
1 lžička soli

bílek
posyp - hrubozrnná sůl, kmín, mák, sezam apod.


Postup

1. Ve vlažné vodě rozpustíme droždí. 
Tip: Při první vlně covid-19 byl v obchodech nedostatek droždí. Já jsem si koupila kilovku, nakrájela ji na kostičky a vložila do mrazáku. (Ideální máte si dát první kostičky na plech nebo tác vyložený pečícím papírem zmrznout a až poté vložit do sáčku, jinak Vám kostičky k sobě přimrznou a budete je muset od sebe odsekávat.) Teď jej podle potřeby používám. Buď si jej chvilku před pečením vytáhnu nebo rozpustím ve vlažné vodě. A funguje stejně dobře jako droždí čerstvé!
2. Přidáme lžíci cukru, hladkou mouku, sůl a rozpuštěné máslo. Všechny ingredience smícháme.
3. Poté těsto dostatečně dlouho hněteme, až je krásně hladké.
4. Dáme jej asi na hodinku kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Těsto rozdělíme na 10 přibližně stejných částí, asi po 70 g.
6. Předehřejeme si troubu na 180 °C a vytvarujeme si houstičky:

a) Vyválíme si váleček o délce asi 30 cm a uděláme na něm nedotažený uzel.

b) Pravý cíp stočíme kolem nedotaženého uzlu do věnečku.


c) Také levý cíp stočíme do věnečku.

7. Na závěr je potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme oblíbeným posypem. Já použila sezam, chia semínka a hrubozrnnou sůl.



Snad i Vaše houstičky mizí pod rukama spokojených strávníků rychlostí blesku!


Inspirace: http://unavenavarecka.blogspot.com/2012/06/maslove-housticky.html




Komentáře

Oblíbené příspěvky