Žitný perník alá Sacher dort
Kromě už zmiňovaného máku Elenka miluje taky perníčky nebo buchty s perníkovým kořením. Tentokrát jsem se rozhodla, že jí upeču zdravější verzi s celozrnnou žitnou moukou, ale atraktivního vzhledu s čokoládou a marmeládou. A byla to trefa do černého! Perník je výborný, vláčný, nerozpadá se a Elenka chtěla hned po první porci přidat.
Ingredience
2 vejce
100 g třtinového cukru
125 ml oleje
250 ml mléka
1 lžíce holandského kakaa
1 lžíce medu
290 g žitné celozrnné mouky
1 kypřící prášek
1 lžíce perníkového koření
1 vanilkový cukr
marmeláda (já použila z černého rybízu)
hořká čokoláda
1 lžíce másla
2 lžíce vody
oříšky na ozdobu (já použila pistácie)
Postup
1. Smíchala jsem vejce s cukrem, poté jsem přidala olej, mléko, kakao, med a směs promíchala.
2. Troubu jsem předehřála na 175 °C. Vymazala a vysypala jsem dortovou formu o průměru asi 21 cm.
3. Zvlášť jsem také promíchala mouku s kypřícím práškem, vanilkovým cukrem a špetkou soli.
4. Obě směsi jsem poté spojila, dobře promíchala, až vzniklo hladké těsto, které jsem nalila do dortové formy a dala péct do předehřáté formy na 30-40 minut. Špejle musí být po vytáhnutí čistá.
5. Po vychladnutí perník rozřežeme dlouhým nožem podélně na dva pláty, které spojíme marmeládou.
6. Na závěr jej polijeme čokoládovou polevou a posypeme nahrubo nasekanými oříšky.
Tip: Příprava čokoládové polevy - rozpustila jsem si 100 g hořké čokolády, přidala do ní asi lžíci másla a trošku vody (asi dvě lžíce, podle konzistence) a vymíchala lesklou a hladkou polevu, kterou jsem perník polila.
Perník byl moc dobrý, bohužel jsem jej nestihla vyfotit v řezu. Tak snad příště! A za recept děkuji Kryštůfkovi, viz inspirace níže. :-)
Komentáře
Okomentovat