V posledních dnech bychom se měli co nejvíce zdržovat doma. Kdo má malé děti, tak ví, že to někdy může být náročné. Co rádi děláte, když Vám dají děti trošku prostoru, abyste se odreagovali? Já třeba ráda peču nebo i maluju, ale tolik času se mi málokdy poštěstí. I když zrovna včera večer, když děti konečně usnuly, jsem po dlouhé době vytáhla plátno, barvy, štětce a pustila se do práce. A stálo to za to! Odreagovala jsem se skvěle, mnohem lépe, než kdybych si sedla k televizi.
A taky teď často chodíme do lesa, jak jinak než na houby. Včera jsme našli bedly, tak jsme si na oběd připravili bedly v těstíčku. Pro inspiraci vkládám odkaz, moc jsme si pochutnali a bylo to jednodušší než je obalovat v trojobalu. A protože mi zbyla v lednici půlka konzervy kokosového mléka, tak jako dezert jsme měli zebrový tvarohový koláč, který je výborný, krémový a i vizuálně velmi efektní. Přitom na přípravu je tak jednoduchý! A kdo máte rádi termix, tak běžte určitě do něho, chuťově jej totiž připomíná. :-)
Ingredience
Na korpus
100 g krupicového cukru
200 g hladké mouky (já dala špaldovou)
1/2 kypřícího prášku
1 vejce
100 g másla
šťáva z 1/4 citronu
Na krém
250 g tvarohu ve vaničce
150 - 200 ml kokosového mléka (polovina klasické konzervy)
60 g krupicového cukru
2 vejce
20 g vanilkového pudinkového prášku (1/2 sáčku)
50 g rozpuštěného másla
1 vrchovatá lžíce holandského kakaa
Postup
1. Smícháme všechny ingredience na korpus. Poté je hněteme rukama, dokud nedostaneme kompaktní těsto, které vložíme do sáčku a šoupneme do mrazáku.
2. Mezitím si připravíme krém. Smíchám všechny ingredience kromě kakaa a metličkou vymíchám hladký krém. Poté si odlijeme polovinu krému do jiné mísy, přidáme vrchovatou lžíci kakaa a vymícháme kakaový krém.
3. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 160 °C.
4. Vytáhneme těsto na korpus z mrazáku. Buď jej rozválíme válečkem do kruhu trošku většího průměru než je naše dortová forma nebo těsto mačkáme do formy pomocí prstů. U obou případů vytvarujeme vyvýšené okraje.
5. A jak vytvoříme zebrový efekt u krému? Střídavě lijeme na střed korpusu dvě lžíce světlého krému a dvě lžíce tmavého krému, dokud oba krémy nespotřebujeme. Ideální máte podívat se na video (začátek 3:30). 6. Dáme péct do předehřáté trouby na 160 °C na 45-60 minut.
Snad i Vám udělá zebrový koláč radost!
Komentáře
Okomentovat